A cukormázas isler-ischler kedvelt aprósütemény nemcsak mutatós a cukormáz miatt, hanem frissítően gyümölcsös is a ribizliíznek köszönhetően. Ünnepi asztalon is remekül mutat.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
15 dkg vaj, vagy margarin
12 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só
1 tojás
20 dkg ribizliíz
15 dkg porcukor
2–3 evőkanál citromlé
Cukormázas isler elkészítése:
A lisztet a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót és a tojást. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, majd lefedve, hűvös helyen kb. 30 percig pihentetjük.
A megpihent tésztát enyhén lisztezett deszkán 4 mm vastagra kinyújtjuk, és kerek formával kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 12 perc alatt világosra sütjük. Ezután rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A ribizliízből egy evőkanálnyit félreteszünk, a maradékot kissé felmelegítjük. A tésztakorongok felét megkenjük vele, majd egy másik korongot ráillesztve összeragasztjuk.
A mázhoz a porcukrot a citromlével simára keverjük, majd két részre osztjuk. Az egyik fele fehér marad, a másikat a félretett ribizliízzel rózsaszínűre színezzük. Az islerek tetejét félig fehér, félig rózsaszínű mázzal vonjuk be, és hagyjuk megszáradni.
Fotó: Reni