A cukkinit ugyanúgy elkészíthetjük főzeléknek, mint a tököt. Ízében nem lesz semmi különbség. Ízesítése teljesen azonos, nagyon finom, üdítő főzelék.
Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű cukkini
- 1 kisebb fej hagyma
- 1-2 kanál zsiradék
- liszt 2 kanálnyi
- kispohár tejföl
- só ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- ecet, hogy kellemesen savanykás legyen
- kapor egy csokornyi – ez adja meg igazán az ízét
Cukkini főzelék elkészítése:
A tököt megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kivájjuk a belsejét, a húsát pedig legyaluljuk.
Besózhatjuk – ez esetben kicsit állni kell hagyni, majd kifacsarjuk – de anélkül is tökéletes lesz a végeredmény.
A zsiradékból és a lisztből szép, világos rántást készítünk, apróra vágott hagymát keverünk bele, pici fűszerpaprikát is adjunk hozzá, de ez nem feltétlenül szükséges.
Ezután a rántást felengedjük nagyjából 2-3 dl vízzel.
A cukkinit belekeverjük a rántásba, most adjuk hozzá a sót, cukrot, ecetet, és fedő alatt megpároljuk.
Ha pár perc alatt megpuhult, akkor kiszedünk nagyjából egy decinyit belőle, belekeverjük a tejfölt, s a többihez hozzáadjuk.
Ekkor mehet bele az apróra vágott kapor.
Egyet forr, és már kész is.
Kóstoljuk meg, ha kell, akkor utána ízesítünk.