A csírás galuska ízes elnevezése a sztrapacskának. Laktató, tápláló, finom étel, tökéletes egy kis változatossághoz.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 20-25 dkg liszt
- 25 dkg füstölt szalonna
- 1 lapos evőkanál só
- bors minimum 1 mokkáskanállal
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 nagy pohár tejföl
- esetleg 10 dkg juhtúró
Csírás galuska elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk apró reszelőn lereszeljük, hozzákeverünk annyi lisztet, hogy már látszódjék közte, tésztás legyen.
Hozzáadjuk a sót, a borsot, átkavarjuk.
Forró vízbe szaggatjuk szaggatóval, de kézzel is lehet.
Ha megfőtt, akkor kiszedjük, leöblítjük. Hozzákeverünk egy kis zsiradékot.
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, hozzáadjuk a vöröshagymát felkockázva, megpirítjuk.
Ha megpirult, akkor az egészet a kifőtt sztrapacskára borítjuk.
Ha szeretjük – még melegen morzsoljunk rá juhtúrós is… Tejföllel anélkül is isteni…!