A csángó gulyás egy savanyú leves, főleg sertésből készítik savanyúkáposztával. Rizsesen, tejfölösen. Kifejezetten tápláló étel.
Hozzávalók:
- 2 kanál zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg sertés lapocka
- egy kanálnyi fűszerpaprika
- bors frissen őrölve jó késhegynyi
- 3 gerezd fokhagyma
- jó csipenyi köménymag – ízlés szerint
- 3/4 kg savanyúkáposzta
- 3-4 dl tejföl
- 2 evőkanálnyi rizs
A csángó gulyás elkészítése:
A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, ezután a zsiradékot felforrósítjuk, és a hagymákat megfuttatjuk rajta, hogy üvegesekké váljanak.
A húst felkockázzuk, aztán a hagymához dobjuk, és kevergetve fehérre pirítjuk.
Megszórjuk a fűszerpaprikával, borssal, és a köménymaggal. Egy kevés vizet töltünk hozzá, megkeverjük – s ezzel a kis vízzel pároljuk.
Hústól függ mennyi idő alatt készült el. Ha szükséges, akkor pótoljuk a vizet.
Ha már majdnem teljesenmegpuhult, akkor adjuk hozzá fellazítva a savanyú káposztát, és felöntjük vízzal, hogy a káposztát eltakarja.
Felforraljuk, és főzzük is még addig, míg a káposzta is meg nem puhul.
Ha már lényegében kész lenne, akkor rászórjuk a rizst és azzal is főzzük.
Tálaláskor tejfölözzük.