A cigánypecsenye egy egyszerű sült hús, általában friss kenyérrel, vagy sült krumplival fogyasztják. Szokás sült szalonnát is mellé adni.
De ez már egyéni – az alap a sült hús.
Hozzávalók:
- 1 kg hasaalja, vagy tarja
- 1-2 dl tej
- liszt jó 10 dkg
- zsiradék a sütéshez
- esetleg parányi bors
Cigánypecsenye elkészítése:
A húst formás, egyenlő méretű szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalán – nem túl vékonyra – kiverjük.
Ezután megsózzuk, esetleg borsozzuk, majd pici tejbe mártjuk, de csak egy pillanatra, aztán lisztbe – így jobban rátapad.
Zsiradékot felhevítünk, s abban a szeleteket jó ropogósra sütjük. Akkor jó, ha szépen megpirul.
Szokás szalonnaszeleteket bevagdalva kakastaréjt is sütni hozzá, de ez inkább a csinos tálalást szolgálja.