A birkacsorba egyszerűen birka levest jelent, mely erdélyiesen elkészítve savanyú leves. Manapság már citromlével, vagy káposztalével savanyítják.
Hozzávaló:
- 1 kg birkahús
- 1/4 kg sárgarépa
- 1/4 kg vöröshagyma
- 25 dkg zeller
- 25 dkg tv paprika, de bármilyen lehet, csak húsos
- sűrített paradicsom 10 dkg
- 40 dkg paradicsom a húsos fajtából
- 1/4 kg édeskáposzta
- 4-5 kanálnyi zsír
- egy csomag petrezselyemzöld
- 10 deka száraztészta – ne cérnametélt
- só ízlés szerint
- savanyúkáposzta lé
- karfiol, bab, amilyen zöldséget szeretnénk
Birkacsorba elkészítése
A birkahúsról leszedjük a kövér részeket, aztán felkockázzuk közepes méretűre. Leforrázzuk, átmossuk.
Feltesszük főni, de hideg vízben.
A zöldségeket megtisztítjuk, kedvünk szerint felaprítjuk.
A hagymát apróra vágjuk.
Ha a hús félig megfőtt, akkor mehet hozzá a feldarabolt zöldség és hagyma.
Tésztát majd csak akkor főzzük bele, amikor már lényegében minden megfőtt a levesben.
Ha a tészta is kész, akkor savanyítjuk átszűrt káposztalével.
Ekkor egy kis zsiradékon megpirítjuk a sűrített paradicsomot, vagy paradicsompürét, majd a leveshez öntjük. De készíthetjük helyette tejföllel is.