A babos káposzta, mely Göcsejből származik egy igencsak tápláló egytálétel, melynek elkéshzítésére nagyon oda kell figyelni, nehogy túl megterhelő legyen.
Fontos az alapanyagokat jól megfőzni, megpuhítani, ez a titka az egésznek.
Hozzávalók:
- 1/4 kg tarkabab
- 40 dkg apró savanyúkáposzta
- 1 evőkanálnyi sertészsír
- 1-2 evőkanálnyi finomliszt
- 1 jó átlagos fej vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- 2-3 dl paradicsomlé
- 1 átlagos sertéscsülök
- só
- parányi bors
- esetleg 1-2 babérlevél
Babos káposzta elkészítése:
A füstölt húst előző este beáztatjuk, aztán másnap lekaparjuk a problémás részeket, majd földaraboljuk, átmossuk és két liternyi vízben felrakjuk főni. Most még nem sózunk, lefedve főzzük, felforrás után takarékon.
A babot is előző este beáztatjuk.
Amikor már félig puha, akkor hozzárakjuk a savanyú káposztát – ha kell kicsit átmosva.
A tarkababot felrakjuk külön edényben főni, picit megsózzuk, babérlevelet rakunk bele, puhára főzzük.
Ha már minden összetevő puha, akkor az egyik edénybe összeöntjük az egészet, mindent a levével együtt.
A zsiradékot felhevítjük, és rántásnak pirítjuk benne a lisztet. Mehet bele az apróra vágott vöröshagyma, majd még hozzákeverjük a fűszerpaprikát és a paradicsomot is.
Simára keverjük, akár hígíthatjuk is egy kis vízzel, majd hozzáadjuk a káposztás babhoz, és felforraljuk.
Együtt még forralunk rajta egyet, megkóstoljuk, ha kell fűszerezzük.