Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
EgytálételekFőzelékRetro receptek

Babos káposzta receptje

Zamat Zamat 2024.08.02.
babos káposzta

A babos káposzta egy somogysági, zalai étel. Főleg bográcsban készítették egykor – lényegesen nagyobb adagban, ez 4-5 személyes mennyiség.

Rendkívül tartalmas fogás, ám vigyázni kell vele, hogy a hozzávalók valóban megpuhuljanak – hisz mind a káposzta, mind a bab amúgy is megterheli a gyomrunkat – egyáltalán nem szükséges, hogy csak félfővött legyen.

A babos káposzta hozzávalói –

  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 0,7 kg oldalas,
  • 1 szép, hátsó sertésköröm,
  • egy kis bőrke (ha van, akkor füstölt húsé legyen – az ízéért),
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 0,5 kg áztatott tarkabab,
  • 1/2 fej fokhagyma,
  • 1-2 csípős csöves paprika (ha nem szeretjük – elhagyható),
  • 1-2 paradicsom vagy 1-2 kanál sűrített paradicsom,
  • 1 evőkanál fűszerpaprika,
  • néhány darab babérlevél,
  • néhány szemesbors,
  • 1 kanál zsír.
  • rántáshoz – 1 kanál zsír
  • 1 kanál liszt

Az étel elkészítésének módja –

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd jó apróra vágjuk. Aztán zsiradékot hevítünk, és a vöröshagymát megpirítjuk rajta, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és gyorsan fel is engedjék egy picurka vízzel.

Ekkor aztán hozzáadjuk a fokhagymát, a csípőspaprikát, paradicsomot, borsot, babérlevelet, és jöhet a sózás. Kiló hússal számoljunk, úgyhogy 2 dkg szükségeltetik.

A lébe aztán belerakjuk a feldarabolt húsokat, és hozzátesszük az előző nap beáztatott babot is. Innentől lassú tűzön főzzük.

Mikor aztán már jó félig megpuhultak, akkor jöhet a savanyúkáposzta is. Azzal főzzük tovább.

Amikor lényegében elkészült, akkor berántjuk.

Egy kanál zsíron egy kanálnyi finomlisztet megpirítunk kicsit, aztán felengedjük pici hideg vízzel, majd a babos káposzta levéből hozzáadunk valamennyit, s állandó kevergetés mellett belefőzzük az ételbe.

Hagyjuk, hogy felrottyanjon, hisz a nyers liszt ízének el kell mennie. Megkóstoljuk, ha kell – utána sózzuk, s el is készült a somogyi étel.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

paradicsomos húsgombóc
EgytálételekFőételekFőzelékHúsételekNagyi receptjeiRetro receptek

Imádni való paradicsomos húsgombóc

Zamat Zamat 2025.01.02.
Kata szelet
Retro receptekSütemények

Klasszikus Kata szelet recept

Zamat Zamat 2024.11.10.
máglyarakás
Retro receptekSütemények

Máglyarakás recept

Zamat Zamat 2024.10.28.
hólabda
Retro receptekSütemények

Hólabda – kozáksapka recept

Zamat Zamat 2024.10.28.
fasírt
Diétás ételekFőzelékhúspótló

Lencsefasírt, ha változatosságra vágysz

Zamat Zamat 2024.12.27.
pöfeteg
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kakaós pöfeteg – a mókás süti

Zamat Zamat 2025.02.23.
túrós pite
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Túrós pite nagyi idejéből

Zamat Zamat 2025.01.29.
Kossuth-kifli
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kossuth kifli, a retro finomság

Zamat Zamat 2025.01.22.
francia krémes
DesszertekRetro receptekSütemények

Francia krémes recept

Zamat Zamat 2024.11.03.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up