A babos káposzta egy somogysági, zalai étel. Főleg bográcsban készítették egykor – lényegesen nagyobb adagban, ez 4-5 személyes mennyiség.
Rendkívül tartalmas fogás, ám vigyázni kell vele, hogy a hozzávalók valóban megpuhuljanak – hisz mind a káposzta, mind a bab amúgy is megterheli a gyomrunkat – egyáltalán nem szükséges, hogy csak félfővött legyen.
A babos káposzta hozzávalói –
- 1 kg savanyú káposzta,
- 0,7 kg oldalas,
- 1 szép, hátsó sertésköröm,
- egy kis bőrke (ha van, akkor füstölt húsé legyen – az ízéért),
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 0,5 kg áztatott tarkabab,
- 1/2 fej fokhagyma,
- 1-2 csípős csöves paprika (ha nem szeretjük – elhagyható),
- 1-2 paradicsom vagy 1-2 kanál sűrített paradicsom,
- 1 evőkanál fűszerpaprika,
- néhány darab babérlevél,
- néhány szemesbors,
- 1 kanál zsír.
- rántáshoz – 1 kanál zsír
- 1 kanál liszt
Az étel elkészítésének módja –
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd jó apróra vágjuk. Aztán zsiradékot hevítünk, és a vöröshagymát megpirítjuk rajta, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és gyorsan fel is engedjék egy picurka vízzel.
Ekkor aztán hozzáadjuk a fokhagymát, a csípőspaprikát, paradicsomot, borsot, babérlevelet, és jöhet a sózás. Kiló hússal számoljunk, úgyhogy 2 dkg szükségeltetik.
A lébe aztán belerakjuk a feldarabolt húsokat, és hozzátesszük az előző nap beáztatott babot is. Innentől lassú tűzön főzzük.
Mikor aztán már jó félig megpuhultak, akkor jöhet a savanyúkáposzta is. Azzal főzzük tovább.
Amikor lényegében elkészült, akkor berántjuk.
Egy kanál zsíron egy kanálnyi finomlisztet megpirítunk kicsit, aztán felengedjük pici hideg vízzel, majd a babos káposzta levéből hozzáadunk valamennyit, s állandó kevergetés mellett belefőzzük az ételbe.
Hagyjuk, hogy felrottyanjon, hisz a nyers liszt ízének el kell mennie. Megkóstoljuk, ha kell – utána sózzuk, s el is készült a somogyi étel.