Az agglegény rántotta tartalmassága, bőségessége miatt kapta a nevét.
Van, aki egy ilyen adaggal egyedül megbirkózik, ám legtöbbször egy kisebb családnak is megteszi a nap lezárásaként.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 db nagy hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 15 dkg reszelt sajt, kockára vágva is megteszi
- 2-3 db zöld-piros-sárga paprika (de egyszínűtől is ehető lesz)
- kisebb szál száraz füstölt kolbász
- jó csipet só
- 1 csipet bors
- ízlés szerint csípős paprika
- 1 teáskanál fűszerpaprika a szóráshoz
Agglegény rántotta elkészítése:
A szalonnát kockára vágjuk, pörcöt sütünk belőle, rádobjuk a kockázott, vagy felszeletelt hagymát, az áttört fokhagymát, jó üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a zöldpaprikákat felkockázva, és kavargatva puhára sütjük.
A tojást a sóval, borssal felverjük, a végén belekeverjük a reszelt, vagy darabosra vágott sajtot – így izgalmasabb – majd folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a hagymás-paprikás-szalonnás keverékhez. Gyorsan hozzákeverjük még a kolbászkarikákat is, és el is zárjuk a tüzet.
Tetejére csípős paprika szeleteket rakhatunk, és megszórjuk édes fűszerpaprikával.