Zúzapörkölt készíthető csirke zúzából, kacsából vagy libazúzából is. Ha a belsőséget szeletelve készítjük, akkor a fűszerek ízét sokkal jobban átveszi, pörköltünk ízletesebb lesz.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kacsa-, vagy libazsír
- 1 kg zúza
- 2-3 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 db zöldpaprika
- 1 kisebb paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag
- 1 dl száraz vörösbor különlegessé teszi
Zúzapörkölt elkészítése:
A zúzát szeletekre, vagy kockákra vágjuk.
A vöröshagymát, fokhagymát apróra daraboljuk, majd a zsíron üvegesre pirítjuk.
Lehúzzuk, beleszórjuk a fűszereket, a paprikát is, átkavarjuk, majd felöntjük egy pohárnyi vízzel, aztán fedő alatt takarékon főzzük.
Jó 20 perc után mehet bele a feldarabolt zúza, a felkockázott paradicsom, paprika.
Megkavarjuk, majd ha szükséges kis vízzel felöntjük még.
Fedő alatt takarékon addig főzzük, míg tökéletesen megpuhul, és a szaftja szép, sűrű. A végén – ha szeretjük – nyakon öntjük egy deci száraz vörösborral, egyet forralunk rajta, és elkészültünk.