Furcsán hangzik: zöldparadicsom lekvár – pedig ugyancsak finom, hasonlít elkészítve a sárgabarackéhoz.
Hozzávalók:
- 1 kg zöldparadicsom
- 2 szép alma
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 10-20 dkg cukor
- 1 vaníliáscukor
- fahéj késhegynyi
Zöldparadicsom lekvár elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, kivágjuk a szár körüli részt, meghámozzuk és feldaraboljuk. Az almát lereszeljük, azt is hozzáadjuk.
Ezután felrakjuk főni szép, lassan. Addig kell főzni, míg elfő a leve – néhány órába bele fog telni.
Ha a levét elfőtte, akkor pépesítjük. Most jöhet a cukor, a citromlé, citromhéj, vanília, és a fahéj.
Ha akarunk dzsemfixet is hozzáadhatunk, úgy zselésebb lesz.
Üvegekbe rakjuk, s száraz dunsztba tesszük.
Sültek mellé tökéletes, aromája különleges – túlzásba nem vigyük fogyasztását!