A gesztenyés kifli igazi karácsonyi vendégváró süti, hisz jó előre elkészíthető, sokáig friss, és ízesítése is tagadhatatlan ünnepi.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg zsír, vagy 30 dkg vaj, vagy margarin
- 5 tojás
- 5 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 1/2 kg geszenyemassza
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál rumaroma, vagy rum
Gesztenyés kifli elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, a zsiradékot belemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, és az egészet összegyúrjuk, kidolgozzuk.
A tésztát négyfelé osztjuk, kinyújtjuk őket, megkenjük zsírral, vagy olajjal, aztán felsodorjuk, összehajtjuk, és hűtőbe rakjuk letakarva néhány órára.
A gesztenyét összekeverjük a cukorral és a rummal, vagy rumaromával. Ha túl kemény még így is, akkor adhatunk hozzá egy-két evőkanálnyi tejszínt is.
Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk egyenként nagy kör alakra, felezzük, negyedeljük, nyolcadoljuk, a széles részére egy kanál tölteléket helyezünk, majd felsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Zsíros tészta lévén 200 fokon sütjük, nagyjából 10-15 perc alatt sül meg.
Mind a négy tésztával így járunk el, összesen 32 kifli lesz belőle. Ha több felé osztjuk az összegyúrt tésztát, akkor kisebb kifliket kapunk – nyilván többet.
Még melegen porcukorba forgatjuk.