Túrós derelye házilag

A túrós derelye azok kedvence is, akik szeretik a nudlit és gombócokat, és azok is rajonganak érte, akik a túrós ételeket kedvelik.

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya megfőzve, áttörve
  • 1 kg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsiradék
  • burgonya főzéshez só

Túró töltelékhez:

  • 70 dkg túró
  • 25 dkg cukor
  • 3 db tojás sárgája
  • 1 citrom héja
  • néhány evőkanál búzadara

Forgatáshoz:

  • 1 dl olaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa

Túrós derelye elkészítése:

Túrós derelye elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, összetörjük, majd mikor meghűlt, akkor a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Közepesen lágy tésztát kapunk.

A túrót áttörjük, elkeverjük a tojások sárgájával, a cukorral, a citromhéjjal, sóval.

Vizet teszünk fel forrni kis sóval.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, felét megszórjuk az egészet búzadarával, ezután a megszórt felén kb. 5 centinként egy kiskanálnyi túró tölteléket rakunk. Ha végeztünk, akkor a tészta másik felét ráhajtjuk, lenyomkodjuk körbe, majd derelyemetszővel körbe vágjuk.

A sós vízben kifőzzük, közben megpirítjuk a zsemlemorzsát.

Ha a tészta kifőtt, akkor kivesszük, leöblítjük, majd a zsemlemorzsába rakjuk. Várunk egy-két percet, majd lazán megforgatjuk a tésztát benne.

Legfinomabb tejföllel, vaníliás cukorral.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍