A bugaci tarhonya valójában pásztortarhonya, lecsósabban készül, mint az általánosan ismert. Laktató, tartós alapanyagokból készülő étel, nem véletlen elnevezése. Készíthetjük konyhában is, de az igazi bográcsosan.
Hozzávalók:
- 1/2 kg tarhonya
- 60-70 dkg burgonya
- 2 evőkanál zsiradék
- 15 dkg húsos, füstölt szalonna (persze a sima füstölt is tökéletes)
- 20 dkg füstölt szárazkolbász
- 2 db TV zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1-2 teáskanál só – szalonnától is függ
- 1 evőkanál fűszerpaprika
Bugaci tarhonya elkészítése:
A zöldségeket előkészítjük.
A paprikát, és a paradicsomot feldaraboljuk, akár kockázhatjuk is, a burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A kolbászt karikázzuk, a szalonnát felkockázzuk.
Ez utóbbit az edényben kisütjük a zsiradékon, a szalonnát tányérra szedjük, megpirítjuk a zsírjában, és a hozzá adott két kanál zsírban a tarhonyát szép pirosra. Ha már jó, akkor rászórjuk a paprikát, hozzákavarjuk a krumplit, felöntjük kb. egy liter vízzel, sózzuk, esetleg borsozzuk. Ha már fő, akkor hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és készre főzzük. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy szaftos legyen, de ne ússzon benne.
A főzés vége előtt pár perccel belekavarjuk a felkarikázott kolbászt, és a legvégén a szalonnapörcöket.