A tormamártás sült-, vagy főtt húsokhoz is tökéletes, egy kis törtkrumplival kiegészítve komplett fogást tálalhatunk az asztalra. Pici liszttel sűrítve akár lágyabbá is tehetjük, és ami a legjobb, tejszín helyett eleve savanykás tejföllel is készíthetjük.
Hozzávalók:
- 1 üveg nem csípős reszelt torma (vagy húsvéti, ecetes maradék)
- 5 dkg vaj, vagy zsiradék
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 kis pohár tejföl, vagy 2 dl tejszín
- 1 teáskanál cukor
- 1 késhegynyi fehér bors
- kis citromlé, vagy pici ecet, ha nem elég savanykás
Tormamártás sült húsokhoz elkészítése:
A vajat, vagy zsiradékot felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és szép, világos rántást készítünk.
A tejfölt felkavarjuk, hozzáadjuk a tormát, azzal is átkavarjuk, ezután az egészet hozzáadjuk a rántáshoz – amit aztán simára dolgozunk.
Mehet bele só, bors, pici cukor egy kis víz, annyi, hogy főzve mártás sűrűségű legyen, és elég legyen a fogáshoz. Ha már besűrűsödött, akkor adjuk hozzá a citromlét, vagy ecetet – már, ha egyáltalán szükséges.
Ezt a mártást kifejezetten csemege tormából érdemes készíteni, a csípős torma tisztán az igazi.