A párolt káposzta édeskáposztából készül, kiváló „kísérő” sültek mellé, a savanyúságot helyettesíti.
Hozzávalók:
- 1 fej édeskáposzta
- só kb 1 lapos evőkanállal
- 2 evőkanál zsír
- 1 lapos evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 db vöröshagyma apróra vágva
- 1 evőkanál 10 %-os ecet (ízlés szerint)
Párolt káposzta elkészítése:
A fejes káposztát kitorzsázva nagyon vékonyra vágjuk, legyaluljuk, esetleg nagyfokú reszelőn lereszeljük, aztán besózzuk, állni hagyjuk.
Ezután a zsírt felhevítjük, azon a cukrot megkaramellizáljuk, pirítjuk, beledobjuk a köményt, az apróra vágott vöröshagymát, majd a káposztát is kicsavarva, vagy ahogy szeretnénk. Ecetet ráöntjük, majd fedő alatt megpároljuk.
Legfinomabb akkor, ha nincs túlpárolva.
Készíthetjük a káposztát úgy is, hogy a végén nagyfokú reszelőn lereszelt savanykás almát adunk hozzá – elég egyetlen átlagos darab belőle, rendkívül kellemes ízt kölcsönöz neki, érdemes kipróbálni.