A knédli a cseh szlovák konyha csodálatos specialitása, de mi is elkészíthetjük otthon. Valójában egész könnyen összedobható.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 2 darab tojás
- 4 dl tej
- 2 teáskanál só
- 1 csomag élesztő
- púpos teáskanál kristálycukor
Tökéletes knédli elkészítése:
Langyos tejbe belekeverjük az összemorzsolt élesztőt, hozzáadjuk teáskanálnyi kristálycukrot.
Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, tojást, majd a tejet, és jól kidolgozzuk.
Akkor jó a tészta, ha nem ragacsos. Amennyiben még nem tökéletes, adjunk hozzá egy kis réteslisztet.
Letakarjuk, pihentetjük, duplájára kelesztjük.
Három rudat készítünk a tésztából, nagyjából 10 centi átmérőjűt.
Egy nagyobb lábasban fizet forralunk, belehelyezünk egy rácsot, vagy párolóbetétet, arra rakjunk azért egy vajjal megkent, ráillő sütőpapírt is.
Erre rakjuk a knédlit, s lefedjük.
15 percen keresztül pároljuk, de közben véletlenül se nézegessük.
A negyedóra leteltével biztosan elkészült.
Ha lehűlt, fogyasztjuk – ekkor már szépen szeletelhető.