A karácsonyhoz hozzá tartozik a karácsonyi halászlé is. Itt is érvényes az a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”, de az alap a legtöbb helyen azonos.
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg tisztított ponty
- 4-6 halászlé kocka
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1-2 evőkanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál édes fűszerpaprika
- 1 kiskanál só
- 2 evőkanál zsír
Tökéletes karácsonyi halászlé elkészítése:
A halat lehetőleg szeletelve, előkészítve vegyük meg. A legjobb, ha filézve is van.
Mielőtt elkezdjük főzni, a leveskockákat a zsiradékban szétnyomkodjuk(lehet olaj is), majd a halszeleteket jól átkenjük vele.
A hagymát felvágjuk, paradicsomot, paprikát is.
Ha a halfejet is hozzáadjuk, akkor feltétlenül távolítsuk el belőle a keserű fogat, másképp kellemetlen meglepetés érhet bennünket.
Ezután a kisebb darabokat, meg a halfejet a hagymával, paprikával, paradicsommal egy edénybe rakjuk, és felöntjük vízzel, hogy ellepje. Adjunk hozzá még 1 kiskanál sót is.
Az egészet felforraljuk, majd takarékon jó egy-másfél órát főzzük.
Ha eltelt az idő, akkor szitán áttörjük a már megfőtt levet.
A halszeleteket fel is darabolhatjuk, és úgy tesszük még főni akkor, amikor már az áttört hallé felforrt, és a habja kezd elforrni. Mehet bele a belszerv is.
A szeletekkel együtt még kb. 15 percig főzzük, előtte hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd ha szükséges, akkor utána fűszerezzük.
Ha csípősen szeretjük, akkor most adjuk hozzá.