A babgulyás rendkívül tartalmas egytálételünk, mindent tartalmaz szinte, amit szeretünk, kedvelünk, készíthetjük egytálételként, de levesként is. Az igazi a marhából készült.
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 50 dkg tarkabab
- 3 átlagos sárgarépa
- 1-2 petrezselyem gyökér
- 2 szép vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 2 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 szelet zeller
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- néhány szem bors
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál zsiradék
Tökéletes babgulyás elkészítése:
A babot előző este átmossuk, beáztatjuk langyos vízbe.
Előkészítjük a zöldségeket, ami azt jelenti, hogy daraboljuk, szeleteljük, „karikázzuk”, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk.
A húst hártyázzuk, kockákra vágjuk.
Egy nagyobb edényben felhevítjük a zsiradékot, majd a hagymát világosra pirítjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott húst, és fehérre pirítjuk minden oldalát.
Ha már jó, akkor mehet bele a fűszerpaprika, átkavarjuk, sózzuk valamennyire, majd fedő alatt elkezdjük párolni.
Így rövidebb időbe telik az elkészítése, mintha egyből nyakig öntjük az edényt.
Most hozzáadjuk a babérlevelet is, mikor a hús már alakul, félfővésben van, akkor mehet bele az áztatott bab a maradék sóval együtt.
Hagyjuk főni nagyjából negyedórát fedő alatt, majd hozzákeverjuk a zöldségeket is.
Közben mindig csak annyi vizet adunk hozzá, amennyi feltétlen szükséges.
Mehet bele a kömény is, a maradék só.
Ha a bab és a zöldség is már majdnem teljesen kész, akkor felöntjük annyi vízzel, ahogy szeretnénk.
Főzhetünk bele nokedlit is – sok helyütt szokás – tehetünk bele csipetkét, de anélkül is nagyon ütős.
Ha főtt lassan legalább negyedórát megkóstoljuk, hogy kell-e még fűszerezni, ha igen – pótoljuk.
Amennyiben szeretjük a csípős ízeket, rakhatunk bele már főzéskor csípős paprikát.