Tojásleves, ahogy mama főzte

Kétféle fontosabb tojásleves ismert – az egyik a savanyú, a másik pedig a köménymagos. Az eredeti az ecettel készült leves, a másikat nyilván valaki a köménymagleves dúsítására találta ki.

Az viszont tagadhatatlan, hogy mindkettő finom, s helye van a magyar konyhában.

Hozzávalók:

  • egy kanál zsiradék
  • 2 evőkanálnyi finomliszt
  • őrölt paprika jó mokkáskanálnyi
  • só ízlés szerint
  • 6 db tojás
  • ecet, vagy köménymag
  • 2 db babérlevél, ha ecettel készítjük

Tojásleves elkészítése

A sertészsírban 2 evőkanálnyi lisztet pirítunk, de előtte – ha köménymagosan készítjük a levest – megfuttatjuk a zsiradékon a köményt.
Elkészítjük a rántást, belekeverjük gyorsan a paprikát, s felengedjük egy liternyi vízzel. Megsózzuk ízlés szerint.

Amennyiben savanyú tojáslevest főzünk, úgy most adjuk hozzá a babérleveleket.

Ha a levesünk felfőtt, akkor elővesszük a tojást, egyenként felütjük, és négyet óvatosan, külön-külön beleengedünk a fővő levesbe.

Két tojást pedig villával felverünk, majd belecsurgatjuk vékonyan a fővő lébe. Nem kell zubogtatni a levest, mérsékelt tűzön főzzük, hogy a tojás szépen, egyben főjön.

Pillanat alatt kész, mindkét módon tartalmas leves.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍