A kuglóf manapság inkább ünnepi sütemnyként ismert. Egykor gyakran sütötték, kávé, vagy tea mellé kedvvel fogyasztották.
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- 20 dkg vaj, esetleg normál margarin
- 1/2 kg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő, vagy ennek megfelelő szárított
- néhány kanálnyi tej az élesztő kikeveréséhez
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt hja
- pici só – csipetnyi
- 4 db M-es tojás
- 15 dkg mazsola
- kuglóf szórására vaníliás porcukor
- kuglóf forma kenéshez vaj, pici liszt
Kuglóf elkészítése:
Felmelegítjük a tejszínt, de csak annyira, hogy megolvadjon benne a vaj.
A lisztet szitán átengedjük, egy tálban fogunk dolgozni vele. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, s lényegében minden összetevőt, kivétel a mazsola.
Az élesztő pici tejjel összekavarjuk, s ezt is a lisztes hozzávalókhoz adjuk.
A már csak éppen hogy langyos tejszínes vajjal jól összedolgozzuk, szép simára.
Amikor az összeállítással elkészültünk, a tésztánk szép sima, a mazsolát beledolgozzuk fakanállal.
Persze más dolgokkal is dúsíthatjuk, ez egy alaptészta. Rakhatunk bele kedvünkre száraz gyümölcsöt összevágva, mandulát, diót darabosan, apróra tördelt csokoládét, de készíthetjük kakaósan is akár az egsz tésztát, akár a felét. Kakaó használatánál ahány deka kakaóval dolgozunk, annyival kevesebb lisztet használunk.
Miután kikevertük lerakjuk pihenni letakarva. Elég, ha nagyjából másfélszeresére nő.
Addig kikenjük vajjal a kuglóf formát, picit meg is lisztezhetjük, de az nem olyan fontos.
Mikor a tészta már megnőtt, még egyszer átdolgozzuk kicsit, majd belerakjuk a kuglóf formába, s ismét jön letakarva egy kis pihenő. Megvárjuk, hogy újra másfélszeresére nőjön.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a 24 centis kuglófot nagyjából háromnegyed-egy óra alatt készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, ha minden rendben, akkor kivesszük a sütőből, de még nagyjából 10-15 percre a formában hagyjuk.
Most rácsra borítjuk, s hagyjuk kihűlni.
Ezután szórjuk csak be vaníliás porcukorral.