Ha valaki igazán tartalmasra vágyunk – az egyik legjobb választás a tepsis karaj krumplival. Komplett, szinte egytálételnek tekinthető ízletes finomság.
Hozzávalók:
- 80 dkg csontnélküli karaj szeletelve
- 1,5 dkg só
- őrölt bors ízlés szerint, frissen
- 40 dkg vöröshagyma
- 8-10 dkg zsiradék olívaolaj
- 10-15 dkg búza-, vagy kukoricaliszt
- 1,2 kg tisztított burgonya
- néhány csipet só a krumpli sózására
- 1/2 erőleves kocka
- 15 dkg sajt
Tepsis karaj krumplival elkészítése:
A felszeletelt karajt kicsit kiverjük, majd fűszerezzük.
Megtisztítjuk a vöröshagymát, vékonyra vágjuk.
Serpenyőben zsiradékot hevítünk, beledobjuk a hagymát, azt is megsózzuk kicsit, borsot őrölünk bele, majd aranysárgára pirítjuk. Ha a színe már szép, akkor egy tányérra kiszedjük.
Elővesszük a karajszeleteket, majd lisztben megforgatjuk, és a hagyma alól felszabadult zsírban szépen megpirítjuk.
Előveszünk egy tepsit, lerakjuk egymás mellé húsokat benne. Erre rászórjuk a szép, sárga vöröshagymát.
Jöhet a megtisztított, vékonyra szeletelt burgonya is a tetejére.
A serpenyőben maradt zsiradékhoz hozzáadunk fél leveskockát, és 1-1,5 dl-nyi vízzel átkeverjük, majd felöntjük a húst vele.
Ezután az egészet lefedjük fóliával.
180 fokos sütőben nagyjából háromnegyed órán keresztül pároljuk, majd leszedjük a fóliát, mehet rá a reszelt sajt, és tovább sütjük, már magasabb, 200 fokon pirulásig.
Pár perc alatt el is készül.