A temesvári sertéstokány egy rendkívül ízletes, szaftos húsétel, mely legfinomabb tésztafélékkel tálalva. Szaftos, puha hús – fenomenális ízekkel.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 db zöldpaprika
- 1-2 db paradicsom
- 1/2 kg zöldbab
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanálnyi köménymag
- só 2 dkg
- bors ízlés szerint
- 1-2 kisebb evőkanálnyi fűszerpaprika
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej, vagy tejszín
Temesvári sertéstokány elkészítése:
A sertéscombot felszeleteljük, majd csíkozzuk, a szalonnát is felcsíkozzuk, csak vékonyabbra.
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, a paprikával és paradicsommal is így járunk el.
A zöldbab két végén lecsípjük, majd nagyjából 2 centisre feldaraboljuk.
A szalonnát megpirítjuk, ha kiolvadt a zsírja, akkor rádobjuk a vöröshagymát, s addig kevergetjük, míg üveges nem lesz.
Ekkor adjuk hozzá a fokhagymákat összetörve, és mehet rá a kömény is, ami lehet akár őrölt is.
Mikor ez kész, akkor hozzákeverjük a paprikát és paradicsomot is, és szűk negyedórát együtt főzzük, pároljuk.
Ekkor adjuk hozzá a hűst, sózzuk, borsozzuk, átkavarjuk – pici vizet adunk hozzá, majd majdnem készre pároljuk.
Most adjuk hozzá a feldarabolt zöldbabot, megszórjuk a fűszerpaprikával, s együtt főzzük, pároljuk – ha szükséges, akkor adunk hozzá egy kis vizet.
Ha már minden puha, akkor behabarjuk a lisztes tejföllel, de már csak egyet forralunk rajta.
Legfinomabb tésztával, de rizzsel is kiváló eledel.
Ha konzerv babbal dolgozunk, akkor adjuk az ételhez, amikor a hús már lényegében elkészült.