A temesvári sertéstokány felfogható egytálételként is, hisz minden lényeges összetevőt tartalmaz, ezáltal laktató eledel.
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 db zöldpaprika
- 1/2 dkg kisebb paradicsom
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 80 dkg sertéscomb
- 1 nagyobb teáskanál só
- 1 csapott teáskanál őrölt bors
- 25-30 dkg zsenge zöldbab
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl tejszín
- néhány szál zöldpetrezselyem
Temesvári sertéstokány elkészítése:
A szalonnát csíkozzuk, majd centis kockákra vágjuk, majd kiolvasztjuk.
A paprikát kicsumázzuk, felezzük, paradicsomot is felezzük, majd együtt lepirítjuk.
A fokhagymát átnyomjuk, rádobjuk a szalonna kockákra, mehet rá a vöröshagyma is jó apróra vágva, és fedő alatt megpuhítjuk.
Néhány evőkanálnyi vízzel felöntjük, majd megszórjuk a fűszerpaprikáva, átkavarjuk. Mehet még rá legalább egy dl víz. Lefedjük, pároljuk.
Közben a sertéscombot felvágjuk 4-5 centi hosszú, ujjnyi széles darabokra, rádobjuk a szalonnás-hagymás-fokhagymás elegyre, átkavarjuk.
Fedő alatt tovább főzzük. Ha már majdnem teljesen puha hozzáadjuk a feldarabolt, tiszta zöldbabot, majd annyi vízzel öntjük le, hogy az egészet ellepje.
Amint minden jó puha már, akkor a tejföllel-liszttel behabarjuk, a végén hozzáadjuk még a tejszínt is. Átkavarjuk, majd apróra vágott zöldpetrezselymet is adunk hozzá.
Ekkor már éppen csak egy pillanatig forraljuk.