A carbonara egy olaszt tésztaétel, melyet a faszénégetők készítettek. Eredetileg nem tartalmaz tejszínt, hanem tojással, kemény sajttal, érett tokaszalonnával és őrölt feketeborssal készült.
Hozzávalók:
- egy csomag/fél kg spagetti, vagy penne tészta
- 15 dkg húsos szalonna
- 2,5 dl tejszín (főző)
- 1-2 db tojás
- só kis kanálnyi
- bors frissen őrölve, ízlés szerint
- 10-12 dkg parmezán sajt
- napraforgóolaj kanálnyi
Tejszínes carbonara elkészítése:
Vizet forralunk, sózzuk, a tésztát picit roppanósra főzzük.
Közben felkockázzuk a húsos szalonnát, majd egy serpenyőben kisütjük, üvegesre pirítjuk.
A tejszínt a tojással, jó csipet sóval, friss borssal kikeverjük, és a lereszelt sajtot hozzáadjuk.
A kellően megfőtt tésztát leszűrjük, majd egy edénybe rakjuk, aminek az aljába egy kis olajat tettünk. Pici evőkanálnyinál több olaj nem kell.
Felrakjuk a tűzre, és amikor már keverés mellett felmelegedett, akkor meglocsoljuk a tejszínes keverékkel, és rádobjuk a húsos szalonnakockákat is.
Kevergetés mellett főzzük készre. Addig főzzük folyton kavargatva, amíg a ráöntött tejszínes massza besűrűsödik, és már a tésztán marad.
Ha szeretjük, akkor petrezselyemmel megszórjuk.