A hamburgert sokan szeretik, a jó fajtát megvásárolni nem olcsó, néha szívesen elmajszolgatnánk egyet akár otthoni kivitelben is. Itt a lehetőség!
Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús darálva
- utólag só
- esetleg bors, de ez nagyon alternatív
- 4 db hamburger zsemle
- lilahagyma
- paradicsom
- mustár
- ketchup
- sajt
- 1-1 levél saláta
- uborka
Hamburger elkészítése:
Fontos, hogy a marhahús ne legyen teljesen száraz, amit ledaráltatunk. Lényeges, hogy 15-20 százalékos zsírtartalommal rendelkezzen, így egyrészt nem fog kiszáradni, másrészt szétesni sem fog.
Lehetőleg ne fűszerezzük a húspogácsát, az eredetit sem szokták.
Utólag megszórhatjuk egy kis sóval, nagyon esetlegesen borssal, ez a módszer is hozzájárul ahhoz, hogy a hús finom, szaftos legyen.
Ebből a mennyiségből 4 szép, termetes húspogácsát készíthetünk. Lehetőleg akkora legyen, mint a hamburger zsemlénk.
Sütés előtt kb. negyedórával kivesszük a húspogácsákat. Jól megnyomkodott húsgombócokat formálunk, majd azokat zsemle méretre lapítjuk.
Egy serpenyőben, vagy teflon serpenyőben oldalanként takarékon 5-3 percig sütjük, majd tepsiben még 200 fokon kb. 3-5 percig, de ez attól függ, milyen húspogácsában gondolkodunk.
Amint megsült, ráhelyezzük a sajtszeletet, így szépen megolvad. Sózzuk, borsozzuk, ha szeretnénk.
A félbevágott zsemlét megpakoljuk kedvenc dolgainkkal – természetesen alapként a húspogácsát használva, és már fogyasztjuk is.
Csak fantáziánk szabhat határt az elkészítésnél.