Ha azt mondom: szilvalekvár a sütőből – az annyit tesz, hogy nem állunk kavargatni a lekvár mellett, hanem előkészítve berakjuk a sütőbe, készen pedig kivesszük.
Nem csak szilvalekvárnál alkalmazható ez a módszer, hanem minden olyan gyümölcsnél, ahol sűrűbb lekvárt akarunk készíteni, viszonylag sok gyümölcsből.
Hozzávalók:
- szilva (vagy más gyümölcs, és semmi több
- esetleg az edény aljára 1-2 dl-nyi 10 százalékos ecet – de enélkül is megfő és eláll
Szilvalekvár a sütőből elkészítése:
A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kimagozzuk.
Van, aki átdarálja, de ha szeretjük a testesebb dolgokat, akkor ne tegyük, mert a héja nagyon finom, mikor egyben marad.
Daráltuk, vagy sem – előveszünk egy nagy lábast, ami sütőben is használható, tehát csak fém részei vannak.
Aljába a biztonság kedvéért tehetünk egy kis ecetet, de nem feltétlen szükséges.
A magozott szilvát belerakjuk, és bekapcsoljuk a sütőt.
Amint felmelegedett eléggé teljes takarékra állítjuk és úgy hagyjuk másnap reggelig. Semmi baja nem lesz, nem fog megégni, szépen eltötyöt.
Néha, ha kedvünk rajta, tetejét kicsit kavarjuk bele a masszába, de az is megoldás, hogyha több szilvánk ban, akkor rakunk-rakunk utána még, akár több napig is játszadozhatunk így, a lényeg, hogy az utolsó szaporítás után is főzzük még legalább 5-6 órát.
Ha már szerintünk jó sűrű lett, akkor kivesszük, és egyből előmelegített üvegekbe rakjuk, melyeket le is zárunk azonnal, s mehet a szárazdunsztba.
Ízesíthetjük is a lekvárt ilyenkor. Adhatunk hozzá cukrot, fahéjat, rumot – amit akarunk. Felkavarjuk, s főzzük még pár percet, utána pedig ugyanúgy járunk el, mint a sima lekvárral.
Más gyümölcsből is készíthetünk így, nagyon jó módszer a nagy víztartalmú gyümölcsöknél, mint a sárgaszilvánál. Nem kell sokáig mellette állni, figyelni – az eredmény pedig legalább olyan tökéletes, mint a hagyományos elkészítésénél.