Szederdzsem készülhet kerti nemesített, erdei, no meg folyópartokon szedhető hamvas szederből. Ez utóbbi kettő kisebb szemű, de ízletesebb.
Sok cukorral jár, hisz ez a gyümölcs alapból savanykás, hőhatásra meg még fanyarabb lesz az íze.
Viszont a dzsem, lekvár belőle rendkívül finom, sűrű lesz.
Hozzávalók:
- 1 kg szeder
- 60-65 dkg kristálycukor
Szeder dzsem elkészítése:
Egy nagy, lehetőleg nem fém, vagy zománcos edényben, tálban rétegezzük a szedret cukorral, majd kamrába rakjuk – a lényeg hogy hűvös helyen legyen egy egész nap.
Másnap felforraljuk, majd 20 percen keresztül főzzük – közben kevergetni kell, aztán forrón üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és szárazdunsztba tesszük.
Addig tartjuk ott, míg ki nem hűlt – majd mehet a kamrapolcra.