A sós, vagy sima kifli otthon is egyszerűen elkészíthető péksütemény, tésztájból egy jókora családnak süthetünk.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 dl olaj, vagy 10 dkg zsír
- 1 evőkanálnyi cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kockamargarin, vagy ugyanannyi vaj
- 1 kanálnyi só
A kifli elkészítése:
A kanálnyi sót a margarinnal, vagy vajjal habosra keverjük.
Az élesztőt a tejjel, és a kanálnyi cukorral felfuttatjuk, a lisztet átszitáljuk, és a már felfutott élesztős tejet hozzáadjuk. Mehet bele a zsiradék is.
Ezután jó alaposan bedagasztjuk, kidolgozzuk. Akkor jó, hogy a tésztánk pogácsatésztához hasonlít, rugalmas.
Ha szépen összeállt, és sima már, elkezd hólyagosodni, akkor az egészet 8 cipóra osztjuk.
Mindegyik cipót szép, nagy tányér nagyságúra nyújtunk.
A lapokból négyet megkenünk a vajas sóval, ráhelyezünk egy sima lapot, kicsit összenyomjuk.
Attól függően, hogy mekkora kifliket akarunk feldaraboljuk őket.
Ha szép, méretes kiflire vágyunk, akkor egy lapot 4 fele vágjunk. Így lesz 16 kiflink összesen.
A felvágott darabokat kicsit kézzel megnyújtjuk, majd felsodorjuk kifli formájúra.
Ezután tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb, hisz szépen nőni fognak.
Lerakjuk egy órára pihenni, de a sütőt ehhez a tésztaféléhez nem kell előmelegíteni.
180 fokon sütjük, nagyjából félóra alatt készül el.
Van, aki a tetejét tojással keni le, de vízzel is tökéletes.
De megszórhatjuk sóval ha szeretjük, vagy sajttal – így még finomabb lesz.