A sárgaborsó főzelék egyik legegyszerűbben elkészíthető főzelékünk. Nagyon finom sült húsokhoz, vagdalthoz, és akár csak simán, egy-két szem burgonyával is sűríthető.
Hozzávalók:
- 1/2 kg sárgaborsó
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 leveskocka, vagy minimum teáskanálnyi só
- 1 mokkáskanál bors
- 2 kanál olaj, vagy zsír
- 3 evőkanál liszt
- esetleg tejföl, de anélkül is jó
Sárgaborsó főzelék elkészítése:
A sárgaborsót megmossuk, akár be is áztathatjuk, de általában 1 óra alatt megfő enélkül is.
A borsót felrakjuk főni a hagymával együtt 1,5 liter vízzel, ha kezd elfőni, akkor a vizet pótoljuk. Ha a borsó puha, akkor a hagymát kiszedjük.
A fokhagymát hozzáadjuk pépesen, sózzuk, borsozzuk, vagy leveskockát adunk só helyett.
Takarékon főzzük, nehogy lesüljön, a szemek könnyen leülepednek, ezért néha keverjük meg.
Elkészítjük hozzá a rántást, a zsírban világosra pirítjuk a lisztet, majd felengedjük hideg vízzel, simára kavarjuk, majd adunk hozzá a meleg főzelékből, átkavarjuk, s mehet folytonos kavarás mellett a többihez.
Lehúzzuk, s egy kis főzeléket a tejfölhöz hozzáadva, kikavarva belekeverjük a kész főzelékbe, és az étel el is készült.