A rumos szilvalekvár maga a csoda, különleges ízével a téli sütemények varázslója lehet. Elkészítése egyszerű, de időigényesebb, mint a dzsem.
Hozzávalók:
- 5 kg szilva
- 1 kg cukor
- 2 dl rum
- fahéj 1-2 db, vagy 1 evőkanálnyi őrölt
Rumos szilvalekvár elkészítése:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd feltesszük főni, párolódni.
Egészen addig főzzük magában, illetve a fahéjjal együtt, míg állaga már majdnem tökéletes számunkra. Néha megkavarjuk.
Ekkor hozzáadjuk a cukrot, s innentől állandó kavarást igényel.
Nagyjából negyedórát főzzük, majd mikor az idő letelt elzárjuk a hőforrást, és belekeverjük a rumot úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson.
Még forrón előmelegített üvegekbe szedjük, lezárjuk légmentesen, és szárazon dunsztoljuk jó melegben ruhák között.
Ha kihűlt – másnap, vagy harmadnap rakjuk a kamrapolcra – előtte letisztogatva az üvegeket, mert a darazsak édessége miatt nagyon kedvelik – ne maradjon rajta lekvár.