A rumos szilvadzsem elkészítése rendkívül egyszerű, kiváló süteményekbe, de tökéletes megkenni vele egy szelet kenyeret is.
Hozzávalók:
- 2 kiló szilva
- 30 dkg cukor
- 1/2 dl rum
Rumos szilvadzsem elkészítése:
Magvaváló szilvából készítjük augusztus-szeptember hónapban – akkor, amikor már jó érett.
A gyümölcsöt megmossuk, ha van rajta szár leszárazzuk, kimagozzuk, majd egy nagyobb lábasban felrakjuk főni – mégpedig cukorral együtt.
Közben kevergetni kell, hogy le ne égjen.
Nem kell sokáig főzni, csak amíg elkezd forrni. Ha tovább forralnánk, akkor a héja leválna a húsról.
Előmelegített üvegbe merjük, tetejére egy kanálnyi rumot teszünk – ezzel tartósítjuk.
Felhasználásnál majd nyugodtan keverjük bele – egy kicsit megbolondítja.
Szárazdunsztba tesszük, s ott hagyjuk kihűlni, csak utána rakjuk a kamrapolcra.