A risotto – rizottó olasz eredetű rizsétel, melynek millió változata van, valójában fantáziánktól függ, milyen zöldséggel, vagy apróra vágott hússal készítjük.
Hozzávalók:
- 15 dkg rizs
- 1/2 liter víz
- 1 leveskocka
- 1 db kis vöröshagyma apróra vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 3 dl fehérbor (száraz)
- 4 dkg parmezán reszelve
- 1 jó evőkanál teavaj
- 1 evőkanál olívaolaj (szűz, extra szűz)
- só 1 mokkáskanállal
- bors 1 mokkáskanállal frissen őrölve
Rizottó elkészítése:
Elkészítjük a zöldséglevest. Egy másik edényben felhevítjük az olajat a vajjal, rádobjuk az apró vöröshagymát és fokhagymát, aztán az egészet üvegesre pároljuk.
Most hozzáadjuk a rizst, és fehérre pároljuk.
Leöntjük a fehérborral,s addig főzzük, míg a bor elpárolog. A zöldséglevesből kisebb adagokat adunk a rizshez, kavargatjuk, megint levet adunk hozzá… – ezt addig folytatjuk, míg a rizs az összes levet fel nem veszi.
A végére a rizs megpuhul, enyhén roppanóra
Lehúzzuk, rászórjuk a parmezánt, sót, borsot, lazán átkavarjuk.