A rántott tejbegríz egy régi, egykor hónap végi – húspótló étel nagyanyáink konyhájából. Legtöbben édesen, porcukorral, vagy lekvárral fogyasztották, de volt aki sósan szerette.
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál búzadara
- 1-2 evőkanál kristálycukor (ha édesen esszük)
- 1 csipet só
- 10-15 dkg liszt
- 1-2 db tojás
- 10-15 dkg zsemlemorzsa
- zsiradék a sütéshez
- porcukor a tetejére
- lekvár a fogyasztáshoz
Rántott tejbegríz elkészítése:
A tejet feltesszük főni, majd amikor elkezd pillésedni – hozzácsurgatjuk az összekevert búzadarát a cukorral, közben folyton kavargatva. Sűrűre főzzük, majd egy tálba borítjuk, hogy jó centi vastagon hűljön ki benne.
Ha kihűlt, akkor négyzet alakúra felvátjuk, majd egyenként – szokott módon – bepanírozzuk.
Forró zsiradékban kisütjük, majd még melegen picit porcukrozzuk. Vagy akár cukor nélkül hagyjuk, de ez esetben a búzadarához nem rakunk cukrot.
Édesen legfinomabb lekvárral.