A rakott tarja rendkívül laktató, húsos egytálétel, a hús csodálatos íze dominál benne, de kedvenc fűszereinkkel is játszadozhatunk.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja csont nélkül
- 1,5-2 dkg só
- 1 teáskanál bors
- 5 evőkanál étolaj, vagy zsír
- 1 kg burgonya
- 20 dkg vöröshagyma
- 1/2 kg savanyú káposzta
- 5 dkg zsír
- 1/2 fej fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 25 dkg sajt
- tetejére vágott kapor esetleg
Rakott tarja elkészítése:
A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kicsit klopfolunk rajta, majd fűszerezzük sóval-borssal, és zsiradékon szép pirosra sütjük őket – de nem szárítjuk ki.
A savanyú káposztát kinyomkodjuk, majd egy kis zsiradékon megpirítjuk.
Egy közepes pecsenyés tepsit kikenünk a zsírral, majd a megtisztított és karikára vágott burgonya felét lerakjuk rajta.
Rárakjuk a kisütött húsokat, megszórjuk a megtisztított, karikára vágott hagymával, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, megsózzuk-borsozzuk, ráterítjük a pirított savanyú káposztát, majd betakarjuk a karikára vágott burgonya másik felével.
Néhány kanál zsiradékkal, amiben a hús sült, meglocsoljuk. Kicsit sózzuk ha szükséges.
Tetején elsimítjuk a fellazított tejfölt, megszórjuk a reszelt sajttal, parányit sózzuk, vagy a maradék, sütésre használt fűszeres zsírból csepegtetünk rá, és addig sütjük, míg a sajt megolvad és megpirul.
Ha szeretjük, vágott kaporral is megszórhatjuk.
Nem fogyókúrás étel…