A rakott bolognai nem sok mindenben különbözik az általánosan ismerttől, viszont mivel megsütjük, markánsabbak lesznek ízei, és másnap is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta
- 1 kanál zsiradék
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált hús
- 1 dkg só
- 1 mokkáskanál bors
- 5 dl sűrűbb paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 púpos teáskanál oregánó
- 1 púpos teáskanál bazsalikom
- 30-40 dkg sajt reszelve
Rakott bolognai elkészítése:
A spagettit félpuhára főzzük. Leszűrjük, egy kis zsiradékkal átkavarjuk. Félrerakjuk.
A zsiradékon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig, kavargatva pirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk.
Hozzáöntjük a paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, bazsalikomot, oregánót, adunk hozzá egy kis vizet, és 1,5-2 órán keresztül főzzük. Ha sok vizet veszít, akkor pótoljuk. Néha kevergetni kell, felfővés után fedő alatt, takarékon főzzük.
Ha elkészült, akkor a tésztát beleforgatjuk, majd egy zsiradékkal kikent tepsinek az alján eloszlatjuk.
A lereszelt sajttal megszórjuk, s előmelegített sütőben jó negyedóra alatt 180-200 fokon készre sütjük. A lényeg, hogy a saját szépen ráolvadjon.