A pandúr leves egy régi, tartalmas előétel, mely szinte már egytálételnek is elmenne, hisz rendkívül tartalmas, hússal, zöldséggel tele.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús
- 60 dkg sertésvelő
- 4-5 sárgarépa
- 3-4 petrezselyemgyökér
- 1/2 zeller
- 1 közepes karalábé
- néhány levél káposzta
- 60-70 dkg csiperke gomba
- 40 dkg zöldbab
- néhány gerezd fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma
- néhány zöldpaprika
- 2 fakanál zsír
- 3 mokkáskanál őrölt bors
- 4-5 babérlevél
- 1 lapos evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- esetleg egy-két leveskocka
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 3-4 evőkanál liszt
Pandúr leves elkészítése:
A húst felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, minden zöldséget megtisztítunk, és feldarabolunk.
Egy nagy fazékban a zsírt megolvasztjuk, beledobjuk a felkockázott húst, és addig pirítjuk, míg kifehéredik. Rászórjuk a paprikát, hozzáadjuk a hagymát, majd felöntjük 2-3 liter vízzel.
Takarékon felfőzzük.
Ha már majdnem jó a hús, akkor beledobjuk a babérlevelet, a borsot, sót, a gombát, és főzzük még kb. félórát.
Ekkor megy bele a zöldség, mindent, szépen egymás után belekavarunk.
A velőt előkészítjük, hártyákat leszedjük róla, és azt is belekeverjük óvatosan a levesbe.
Ha már ez is megfőtt pár perc alatt, akkor a tejfölből elkészítjük egy pici liszttel a habarást, hozzáadjuk a mustárt, hogy kicsit savanykás legyen levesünk, és egy kis forró levessel felkeverve hozzáadjuk a többihez. Pár percet melegítjük csak, és már el is készült.