A palócleves baconnal egy kifejezetten tartalmas leves, felfoghatjuk akár egytálételként is, de egy könnyű tésztafélével kiegészítve tökéletes ebéd lehet.
Hozzávalók:
- 50 dkg sertés, pulyka, esetleg csirke, vagy birkahús
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg zöldbab
- 3 közepes burgonya
- 2-3 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- néhány szál petrezselymzöld
- 2-3 evőkanál zsiradék
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 kis pohár tejföl
- 1-2 evőkanál liszt
- 2 db babérlevél
Palócleves elkészítése:
A húst felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát is apróra vágjuk, a babot ha szükséges megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk.
A burgonyát, a sárgarépát és a petrezselymet is tisztítás után kockára vágjuk. És persze a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk.
A zsiradékot egy fazékban felhevítjük, megpirítjuk benne a hagymákat, rádobjuk a húst, átkavarjuk. Addig pirítjuk, míg kifehéredik.
Ha már jó, rászórjuk a fűszerpaprikát, fűszerezzük, rádobjuk a babérlevelet is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, aztán majdnem készre főzzük lefedve.
Mikor már jó félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, és készre főzzük.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, egy kis meleg levest adunk hozzá – hőkiegyenlítés – majd a többi, forró leveshez kavarjuk, és pár perc alatt készre főzzük.
Ha megfőtt, rászórjuk a petrezselyem zöldjét.