A pacalpörkölt sokaknak kedvence, mások meg rá sem tudnak nézni. Nekik kedveskedhetünk, ha főzünk bele feldarabolva egy-két csülköt is. Úgy az igazi.
Hozzávalók:
- 1 kg marha pacal
- 2 db babérlevél
- 8 dkg zsír
- 3-4 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
- 1 mokkáskanál őrölt feketebors
- 2 zöldpaprika
- 2 kisebb paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- esetleg 1 kisebb csülök darabolva
Pacalpörkölt elkészítése:
A pacalt alaposan megmossuk, egy lábasban babérlevéllel, és annyi vízzel, amennyi ellepi – főni rakjuk.
Félig puhára főzzük.
Ekkor leszűrjük, a babérlevelet meghagyjuk.
A hagymákat megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, belőle a vöröshagymát zsíron üvegesre pároljuk.
Mikor már szép üveges, hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a paprikát, paradicsomot feldarabolva, kicsit lepirítjuk.
Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, felszeletelt pacalt, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, babérlevelet hozzáadjuk,majd annyi víze öntünk rá, hogy ellepje.
Általában hosszú a főzési idje.
Ha csülökkel főzzük, akkora pacallal együtt rakjuk az alaphoz.
Általában 3-4 óra főzést igényel.