A nap és éj sütemény alapjában véve vizes piskóta. Egykor sokszor készítették olcsósága miatt. Mára kissé elfeledett lett.
Hozzávalók:
- Ahány tojás,
- annyiszor 6 dkg cukor (3 evőkanál)
- annyiszor 4 dkg liszt (2 evőkanálnyi)
- annyi evőkanál víz, vagy feketekávé
Nap és éj sütemény elkészítése:
Ez az adag kis tepsihez készült, ha nagy tepsivel dolgozunk – duplányit számítsunk.
A 3 tojást a 18 dkg cukorral, 3 kanálnyi vízzel habverővel jó kemény habbá verjük. Géppel gyorsabban fog menni, kézzel bizony beletelt több, mint negyedórába is.
12 dkg lisztet és 3 tojás nagyon kemény habját keverjük hozzá.
Ezt aztán zsírozott, lisztezett – vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe borítjuk, s elsimítjuk.
A maradék 3 tojáshoz 3 kanál feketekávét adunk víz helyett, de vizes kakaót is készíthetünk.
A cukorral, liszttel ugyanúgy járunk el.
A lisztbe még belekeverünk 1 dkg kakaót. Ha már ezzel is szép sima lett a tészta, akkor rásimítjuk a masszát a sárga tésztára.
Ugyanúgy kell sütni, mint a piskótát. Nem szabad az első negyedórában nyitogatni a sütőajtót, s utána is csak óvatosan.
Előmelegített sütőben, 180 fokon készítjük, s túpróbával döntjük el, hogy jó-e.
Ha elkészült, akkor kihűlésig várunk a szeletelésével.
Porcukorral megszórjuk.