Nagymama sárgabarack lekvárja hatalmas előnye, hogy tudjuk mit tartalmaz, és lényegesen olcsóbb is, mint amit a boltban vásárolhatunk.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack tisztítva
- kiló barackhoz – 30 dkg kristálycukor
Nagymama sárgabarack lakvár elkészítése:
A barackot megmossuk, magját eltávolítjuk. Héját nem fontos lehúzni.
Nagyi egykor alaposan kimosott húsdarálón (kést kivéve) átengedte, majd az áttört barackot abba a lábasba gyűjtötte, amiben másnap felfőzte.
Hozzáadta a kimért cukrot, összekevert. Ő ilyenkor rakott hozzá kilónként egy mokkáskanálnyi gyógyszertári citromsót is – de enélkül is finom lesz.
Összekavarta, letakarta, másnapig állni hagyta.
Másnap aztán gyenge lángon addig főzte, míg a habja leült. Rendszeresen kavargatta, a végére már isteni sárgabarack lekvár illat lengte be a konyhát.
Alaposan kimosott, szárított üvegekbe szedte, akkor még celofánnal takarta, ma már kupakkal zárjuk, s utána mehet a száraz dunsztba ruhák közé, alaposan letakarva, hogy lassan hüljön ki.
Másnap, vagy harmadnap mehet a kamrapolcra.