Nagymama régi rétes receptje

Nagymama rétes receptje híres volt a család és ismerősök körében. Sajnos ritkán sütött, de akkor aztán jókora adagot. Nincs értelme elaprózni, hisz néhány napig még a túrós is eltartható, és szinte senki sincs, aki nem szereti.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál 10 százalékos ecet
  • 15 dkg zsír

Húzás utánra:

  • 1/2 kg olvasztott zsír
  • 3 dl 20 %-os tejföl
  • 2-3 db tojás,
  • 1 kávéskanál cukor

Töltelék:

lehet túró, alma, más gyümölcs, lekvár, főzött dió, mák, de akár pirított káposzta is. Alá mindig szórjunk egy kis búzadarát, leheletnyit. Kedvünk szerint ízesítjük.

Nagymama rétes elkészítése:

A lisztet a sóval és a vízzel összedolgozzuk, hozzáadjuk az ecetet, s a végén a zsírt is, ezzel szép, sima tésztát készítünk. Nagyon alaposan dolgozunk, mintha fánkot készítenénk.
Letakarjuk, hagyjuk pihenni legalább félórát.

Előkészítjük a nyújtás helyét.

Az asztalra tiszta vászonterítőt rakunk, lelisztezzük, ezen fogjuk húzni a tésztát.
A zsírt felolvasztjuk, és kéz közelbe rakjuk.

A tésztát lisztezett felületre rakjuk, 5-6 darabra vágjuk. Egy-egy darabot egyenként húzzuk ki, felületét közben zsírozva.

Töltés előtt szintén meglocsoljuk zsírral.

Most jön rá a töltelék. Nem rákenni kell, hanem rámorzsolni. Lényegében megszórjuk vele. Nem kell félni, nem lesz kevés, mert fel lesz görgetve. A töltelék alá egy kis búzadara megy, éppen hogy megszórva.

Ha ezzel végeztünk, akkor a terítő alját megfogjuk, és mind jobban felemelve felsodorjuk a tésztát.

Előmelegített sütőben sütjük – rakhatunk a tepsibe sütőpapírt. Akár egyenesen, akár feltekerve.
Tetejét a tojás-tejföl-cukor keverékével megkenjük.

200 fokos sütőben sütjük, nagyjából félóra alatt elkészül.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍