Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Olcsó ételekRetro receptek

Nagyi féle karácsonyi diós-mákos kalács

Zamat Zamat 2024.08.02.
Diós-mákos kalács nagyi módra

A karácsonyi diós-mákos kalács egykor szorosan hozzátartozott az ünnepekhez. A legtöbb háznál ezt készítették, nem igazán nézték sokra az omlós tésztákat.

Contents
Karácsonyi diós-mákos kalács hozzávalóiA tészta elkészítési módja a következő –

Sok helyütt – mai napig ehhez a fajta tésztához ragaszkodik az idősebb generáció.

Való igaz, frissen fantasztikusan finom. Az omlós tészta viszont tovább eltartható, korábban süthető .

Ha nekiállunk úgy érdemes sütni, hogy legalább 2-2 rudat tudunk készíteni. Ehhez 1 kg liszttel készült bejglire lesz szükségünk.

A töltelék mennyisége egyéni, ebben a tésztához viszonyítva arányosan kevesebb van, mint omlós társában, de azért nem szűkölködik.

Nem árt, ha egy rúdba legalább 15 dkg mák, vagy dió belemegy.

A tölteléket szórjuk meg mazsolával, és egy kis citromhéjjal. Ha pedig még mézet is csurgatunk rá egy keveset, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tésztánk igencsak kapós lesz.

Karácsonyi diós-mákos kalács hozzávalói

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő 1 dl tej, pici liszt a kilóból, és egy parányi cukor a felfuttatáshoz
  • egy jó csipetnyi só
  • 4 evőkanálnyi cukor
  • 5 dl langyos tej
  • 15 dkg vaj (5 dkg az összeállításnál + 10 dkg végén, olvasztottan beledagasztani)
  • 30 dkg mák
  • 30 dkg dió a töltelékhez
  • 2 db citromnak a héja
  • 20 dkg cukor a mákoshoz
  • 20 dkg cukor a dióshoz
  • rúdanként 1 marék mazsola
  • és 1-1 evőkanálnyi méz
  • néhány deci ej a felfőzéséhez
  • tojás a tészta lekenéséhez
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez, vagy sütőpapír

A tészta elkészítési módja a következő –

A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, és a tejjel, és 5 dkg vajjal óvatosan elkezdjük összedolgozni.

Addig dagasztjuk, míg el nem kezd hólyagosodni, és a kezünkről leválni. Mikor ez megtörtént, akkor dagasztás közben hozzáadjuk a 10 dkg olvasztott vajat.

Megint elkezdjük dagasztani. Ezt addig, míg az összes vajat magába nem szedte, és szép sima, fényes lett a tésztánk.

Ha duplájára kél, akkor 4 részre vágjuk, cipót formálunk, kicsit lerakjuk pihenni.

A mákot, diót elvileg szárazon is rászórhatnánk a tésztára, de jobb, ha ez esetben is megfőzzük.

Mindkettőt megdaráljuk, összekeverjük a cukorral, hozzáadunk annyi tejet, hogy éppen hogy kavarható legyen, mert a cukortól még hígulni fog, és a lehető legalacsonyabb hőfokon felfőzzük. Letesszük hűlni.

Míg ez megtörténik kinyújtjuk az első bejgli lapot. Kicsivel hosszabbra, mint a tepsink. A nyújtás nagyon laza legyen, inkább húzzuk a tésztát széjjel ahol tudjuk, mint hogy „agyonnyomkodjuk”:

Megkenjük a lapot úgy, hogy körben maradjon legalább egy centi tiszta tésztánk. A tölteléket ezután megszórjuk mazsolával, reszelt citromhéjjal, és megcsurgatjuk egy pici mézzel.

Ezután az a két rövidebb végét behajtjuk, utána pedig elkezdjük tekerni felfele a rudat.

Ha végig értünk megfogjuk kétoldalt, és óvatosan berakjuk a tepsibe, melyet kikentünk zsiradékkal, vagy kibéleltünk sütőpapírral – csak a könnyebbség kedvéért.

Mindegyik rúddal így járunk el. Tetejüket megszurkáljuk végig, nagyjából 5 centinként – de csak azután, hogy lekentük tojással. Ha csak sárgájával kenjük, akkor nagyon szép színt kap, s kicsit márványossá is válik.

Közepes hőfokon sütjük, 180 fokon – pirosra. Ha megsült kivesszük a tepsiből, és lerakjuk hűlni. Jó, ha a kóstolgatással várunk addig, míg valóban meghűl, mert a forró kelt tészta nem tesz jót a gyomornak.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

sárgatúró
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütés nélküli desszertek

Sárgatúró – szabolcsi húsvéti finomság

Zamat Zamat 2025.01.28.
almás puffancs
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Almás puffancs recept

Zamat Zamat 2024.10.28.
babfőzelék
FőzelékNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Fejtettbab főzelék

Zamat Zamat 2025.05.05.
kavart tészta
Édes süteményekOlcsó ételekSütemények

Kókuszos citromos süti

Zamat Zamat 2025.03.20.
diós linzer
Nagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Csodafinom diós rácsos linzer

Zamat Zamat 2024.11.27.
barack süti
Nagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Barack, igazi ünnepi sütemény

Zamat Zamat 2024.11.18.
dedimama-receptkonyvebol
Retro receptek

Régi csalamádé recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
hatlapos
DesszertekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Nagymama hatlapos tortája

Zamat Zamat 2024.10.28.
fasirt
húspótlóOlcsó ételek

Krumpli fasírt recept

Zamat Zamat 2024.10.12.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up