Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
EgytálételekHúsételek

Eredeti muszaka – moussaka recept

Zamat Zamat 2024.10.12.
muszaka

A muszaka – moussaka egy keleti-balkáni padlizsánalapú főétel, mely a magyar gyomornak is rendkívül kedves, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg padlizsán
  • 2 fej hagyma
  • 3/4kg darált bárányhús
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 8-10 dbparadicsom
  • 1 liter besamel mártás
  • 3 tojássárgája
  • 1/2 dl szűz olívaolaj
  • 15 dkg reszelt kemény sajt
  • néhány dkg vaj – nem margarin
  • 1 dkg só
  • 1 mokkáskanál (vagy több) őrölt bors

Muszaka – moussaka elkészítése:

Először a padlizsánt lemossuk, vékonyan felszeleteljük, fűszerezzük, sóval-borssal, majd lerakjuk állni legalább egy órára.

Közben a hagymát megtisztítjuk, olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a paradicsomot felkockázva (előtte húzzuk le a héját), ráöntjük a bort is.
Lefedjük, majd kb. háromnegyed órán keresztül takarékon főzzük.

Közben a padlizsánt papírtörlőre rakjuk, és a nedvességtől letörölgetjük. Ezután forró olivaolajon barnára pirítjuk mindkét oldalán.

Egy jénait, vagy más hőálló tálat vajjal kikenünk teljesen, az aljára padlizsán szeleteket helyezünk, az oldalát is kibéleljük, majd a szeletelt padlizsán felét az edénybe rakjuk, ráhelyezzük a húsokat, és a paradicsomos masszát.
Tetejére a padlizsán másik fele következik.

Elkészítjük a besamel mártást:

  • 8 evőkanál vaj
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 liter tej
  • só teáskanálnyi
  • pici szerecsendió
  • 1 mokkáskanál fehérbors őrölve

A vajat óvatosan felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és nagyon alaposan, lehetőleg habverővel kikeverjük. Melegítjük addig, míg el nem kezd habzani.

Tejet közben felmelegítjük. Hozzáadunk a lisztes masszához nagyjából egy pohárnyi meleg tejet, kikeverjük, megint egy pohárnyival hígítjuk, majd mikor már azzal is szép sima, akkor mehet bele a többi. Ezzel a besamelmártásunk elkészült. Már csak meg kell várni, míg nagyjából kihűl.

Ezután a tojás sárgáját villával felverjük, a reszelt sajt nagyobbik részét a kikavart mártáshoz adjuk. Ráöntjük a mártást a lerakott padlizsános-húsos finomságra, majd a végén rászórjuk a sajtot.

Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük meg szép pirosra, nagyjából háromnegyed órába telik. Megéri.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékrakott

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

Cigánypörkölt recept
HúsételekRetro receptek

Csodálatos cigánypörkölt recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
bécsi szelet
HúsételekRetro receptek

Az igazi bécsi szelet

Zamat Zamat 2025.01.09.
csirkemell csíkok
Húsételek

KFC csirkemell csíkok elkészítése

Zamat Zamat 2024.11.03.
HúsételekNagyi receptjeiRetro receptek

Illatos, rozmaringos csirkecomb

Zamat Zamat 2025.02.04.
sertéspörkölt
FőételekHúsételekRetro receptek

Hagyományos sertéspörkölt recept

Zamat Zamat 2024.10.17.
kacsacomb
Húsételek

Kacsacomb sütése sütőben

Zamat Zamat 2024.09.11.
Cordon blue
HúsételekRetro receptek

Cordon blue – az eredeti

Zamat Zamat 2024.12.02.
babgulyás
EgytálételekHúsételekLevesek

Tökéletes babgulyás recept

Zamat Zamat 2024.11.10.
tepsis krumpli
EgytálételekhúspótlóNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Tepsis krumpli

Zamat Zamat 2025.03.07.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up