A muszaka – moussaka egy keleti-balkáni padlizsánalapú főétel, mely a magyar gyomornak is rendkívül kedves, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 1,5 kg padlizsán
- 2 fej hagyma
- 3/4kg darált bárányhús
- 1 pohár száraz fehérbor
- 8-10 dbparadicsom
- 1 liter besamel mártás
- 3 tojássárgája
- 1/2 dl szűz olívaolaj
- 15 dkg reszelt kemény sajt
- néhány dkg vaj – nem margarin
- 1 dkg só
- 1 mokkáskanál (vagy több) őrölt bors
Muszaka – moussaka elkészítése:
Először a padlizsánt lemossuk, vékonyan felszeleteljük, fűszerezzük, sóval-borssal, majd lerakjuk állni legalább egy órára.
Közben a hagymát megtisztítjuk, olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a paradicsomot felkockázva (előtte húzzuk le a héját), ráöntjük a bort is.
Lefedjük, majd kb. háromnegyed órán keresztül takarékon főzzük.
Közben a padlizsánt papírtörlőre rakjuk, és a nedvességtől letörölgetjük. Ezután forró olivaolajon barnára pirítjuk mindkét oldalán.
Egy jénait, vagy más hőálló tálat vajjal kikenünk teljesen, az aljára padlizsán szeleteket helyezünk, az oldalát is kibéleljük, majd a szeletelt padlizsán felét az edénybe rakjuk, ráhelyezzük a húsokat, és a paradicsomos masszát.
Tetejére a padlizsán másik fele következik.
Elkészítjük a besamel mártást:
- 8 evőkanál vaj
- 8 evőkanál liszt
- 1 liter tej
- só teáskanálnyi
- pici szerecsendió
- 1 mokkáskanál fehérbors őrölve
A vajat óvatosan felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és nagyon alaposan, lehetőleg habverővel kikeverjük. Melegítjük addig, míg el nem kezd habzani.
Tejet közben felmelegítjük. Hozzáadunk a lisztes masszához nagyjából egy pohárnyi meleg tejet, kikeverjük, megint egy pohárnyival hígítjuk, majd mikor már azzal is szép sima, akkor mehet bele a többi. Ezzel a besamelmártásunk elkészült. Már csak meg kell várni, míg nagyjából kihűl.
Ezután a tojás sárgáját villával felverjük, a reszelt sajt nagyobbik részét a kikavart mártáshoz adjuk. Ráöntjük a mártást a lerakott padlizsános-húsos finomságra, majd a végén rászórjuk a sajtot.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük meg szép pirosra, nagyjából háromnegyed órába telik. Megéri.