A Mária szelet egy másik, általánosan ismert sütemény, a Lajcsi szelet egy variációja. Fő a változatosság…
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 1 nagy evőkanál méz
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 lapos teáskanál szódabikarbóna, vagy sütőpor
Krémhez:
- 7,5 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
Tetejére:
1 tábla csokoládé
1 evőkanál olaj
Mária szelet elkészítése:
A liszt kivételével a tészta hozzávalóit egy tálban felfőzzük gőz fölött, majd mikor már az anyag egyneműsödött, akkor apránként hozzákeverjük a lisztet is.
Ezután a tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd gáztepsi méretűre nyújtjuk, aztán a tepsi hátulján – alá sütőpapírt téve – megsütjük őket 180 fokra előmelegített sütőben. Néhány perc alatt elkészül.
Kivesszük, hűtjük.
Elkészítjük a krémet.
A tejet kikavarjuk a liszttel, a liszthez fokozatosan hozzáadva a tejet. Ha már jó sima, akkor felfőzzük, folytonosan kevergetve. Besűrítjük, majd lerakjuk hűlni.
Ezután a vajat, vagy margarint a cukorral, a vaníliával jó alaposan kikeverjük, felhabosítjuk.
Ha a felfőzött krém kihűlt, akkor a vajas krémet hozzáadjuk, és még tovább keverjük.
Az elkészült krémet két egyenlő részre osztjuk.
Egyik részét hagyjuk fehéren, másik részébe hozzákeverjük szűrőn keresztül beleengedve a kakaóort.
Az első tésztalapot nagy tálcára helyezzük, majd megtöltjük a világos krémmel.
Lefedjük a következő lappal, erre megy a kakaós krém.
Az utolsó lappal lefedjük, lazán egyenlőre nyomogatjuk.
Legalább egy éjszakára – letakarva – hűtőbe rakjuk, hogy átpuhuljon, az ízek összeérjenek.
Másnap a csokoládét kisebb darabokra törjük, majd egy tálkában, gőz fölött (vagy mikróban) felolvasztjuk.
A végén belekavarjuk az olajat, ettől szép fényes lesz – és a tészta tetejére kenjük.
Hagyjuk megszilárdulni.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.