Holland szelet – mézes krémes puncsos finomság

A holland szelet mézes sütiben finom kakaós és vaníliás krémmel készül, barack lekvárral izgalmassá téve az ízeket, puncs mázzal leöntve.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 9 evőkanál cukor
  • 2-3 db tojás (méretföggő)
  • 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál méz
  • bő 1 dl tejföl
  • 1 kis üveg sárgabarack lekvár
  • kis csipet só

Krémhez:

  • 7 dl tej
  • 7 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 csomag vaníliáscukor

Tetejére:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál tej
  • 1 csomag főzés nélküli puncs pudingpor

Holland szelet elkészítése:

A lisztet a sóval, szódabikarbónával egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összedolgozzuk az egészet. Ha kicsit ragadós még, egy kis liszttel még megszórhatjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük. Ezután mindegyikből 4 közepes tepsi méretű lapot nyújtunk.

A sütőpapíron kinyújtunk egy tésztát, és a papírral együtt rakjuk át egy közepes tepsi hátuljára, megszurkáljuk. Egymás után mindegyik tésztalapot így készítjük elő.180 fokra előmelegített sütőben 5-8 perc alatt a lapokat egyenként megsütjük.

Míg hűlnek – elkészítjük a krémet. – A lisztet egy kis tejjel és 2 evőkanál cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is, simára keverjük – aztán sűrú krémet főzünk belőle.A lágy vajat a porcukorral nagyon habosra keverjük, majd hozzáadjuk a főtt krémhez, és azzal is simára kavarjuk, majd két egyenlő részre osztjuk.
Egyik felébe a vaníliás cukrot dolgozzuk bele, másik felébe pedig a kakaót. Jól kihabosítjuk mindkettőt.

Egy tálcára helyezzük az első tésztalapot, megkenjük kakaós krémmel, majd letakarjuk mézeslappal.
Ezt megkenjük barack lekvárral, ismét jön a mézes, erre már a vaníliás krémet kenjük, s letakarjuk szintén tésztalappal. Picit megnyomkodjuk, hogy egyenletes legyen, majd leöntjük puncs mázzal, melyet a következő kép készítünk el: A porcukort a tejjel, a pudingporral, és a vajjal összekeverjük, majd gőz fölött addig főzzük, míg jól besűrűsödik.
Azonnal a tészta tetejére öntjük, és elsimítjuk.
Legalább egy éjszakára hűvösre rakjuk.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍