A marharagu egy rendkívül tartalmas – lényegében – egytálétel. Különleges összetétele felel csodálatos ízéért.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- kb. 1 dl olaj
- 80 dkg marha felsál
- 1,5 evőkanálnyi liszt
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- vizes pohárnyi vörösbor (száraz)
- 4 dl víz
- 3-4 babérlevél
- 1,5 dkg só
- mokkáskanál bors
- kakukkfű
- 1 fej zeller
- 3 db átlagos sárgarépa
Marharagu elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, majd zsiradékon pirosra pirítjuk. Közben folyamatosan kavargatjuk, le ne égjen.
A felsálat felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsiradékon megpirítjuk, hogy fehér legyen, majd hozzáadjuk a pirított hagymához, belekeverjük a lisztet.
Most adjuk hozzá a fűszerpaprikát, a bort, a vizet.
Mehet bele a só, bors, egy kis kakukkfű, és a lényeg, a babérlevél.
Kis lángon, nagyon lassan, legalább 3 órán keresztül főzzük. Ez alatt a marha tökéletesen megpuhul. Csak akkor adunk hozzá vizet, ha szükséges.
A zöldséget – répát, zellert – megtisztítjuk, daraboljuk, de először a serpenyőben, amiben pirítottuk a húst átforgatjuk, átpirítjuk, utána adjuk a már majdnem kész raguhoz.
Még főzzük együtt 25-30 percet.
Főtt tésztával, kenyérrel, vagy péksüteménnyel fogyasztjuk.