A marhapörkölt a pörköltök pörköltje, elkészítése viszonylag egyszerű folyamat, de néhány dologra itt is oda kell figyelnünk.
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár
- 40 dkg vöröshagyma
- 2 kis paradicsom
- 2 zöldpaprika
- 4 evőkanál zsír
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál fűszerpaprika
- 2-3 dkg só
- 1 teáskanál bors
- 1 kis evőkanál köménymag, vagy őrölt kömény
- 1 kis vizespohár vörösbor (elhagyható
Marhapörkölt elkészítése:
A hagymát felkockázzuk.
A paradicsomot apróra vágjuk.
A paprikát szintén felkockázzuk, a fokhagymát átnyomjuk, külön lerakjuk.
Egy lábasba felrakjuk a zsírt hevíteni, beledobjuk az apróra vágott hagymát. Mikor üveges lett, hozzáadjuk a felkockázott húst, s állandó keverés mellett fehérre pirítjuk.
Mehet rá a fűszerpaprika, átkeverjük vele, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, fokhagymát, köménymagot, összekeverjük, s fedő alatt elkezdjük főzni.
Mindig csak annyi vizet adunk hozzá, amennyi feltétlen szükséges. És az utolsó pár percben mehet bele a vörösbor, ha szeretjük. Pár percig főzzük már csak vele.
Rá kell szánni az időt, mert hogy jó legyen, néhány órát főnie kell takarékon.