A magyaros tökfőzelék lényegében lecsós alapú, parányit savanyú főzelék, amit általában azok is szeretnek, akik egyébként a spárgatökkel nem békültek ki.
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult, vagy nagylyukú reszelőn reszelt tök
- 2 evőkanál zsiradék
- 2 evőkanál liszt
- 1 db vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1-2 kisebb paradicsom
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- 1 db kis poharas tejföl
Magyaros tökfőzelék elkészítése:
A tököt besózzuk, és az ecetet is hozzáadjuk, lazán átkavarjuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsiradékban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, paprikát, és az egészet lesütjük.
Ekkor megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a tököt – nem kell kinyomkodni, maradjon minden tápanyag benne. Fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Esetleg kis vizet is adhatunk hozzá, de hamar elkészül.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, majd behabarjuk vele a főzeléket, és felforraljuk.
Pici ecettel ízesíthetjük, de van aki anélkül szereti.