A lepcsánka sok helyen tócsni néven ismert, de országszerte más az elnevezése. Pedig van különbség a kettő között, a lepcsánkát bő zsiradékban sütjük, a tócsnit olajjal, zsírral kikent serpenyőben.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 4-5 gerezd fokhagyma
- liszt – nagyjából 15 dkg
- olaj, vagy zsír a sütéshez
- só ízlés szerint, nagyjából teáskanálnyi
- bors ízlés szerint
Lepcsánka elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, leöblítjük, lereszeljük – lehetőleg a nagyobb fokú reszelővel.
A fokhagymát pépesítjük, hozzáadunk egy-két kanálnyi zsiradékot, a burgonyát, kis borsot – és összekeverjük.
Ezután hozzáadunk annyi lisztet, hogy tésztás legyen, de csak annyira, hogy összefogja a burgonyát.
Olajat hevítünk serpenyőben, és evőkanállal adagoljuk bele, majd szétterítjük, lelapítjuk.
Közepes hőfokon sütjük mindkét oldalon szép pirosra.
Akkor az igazi, ha a széle ropogós, maga a lepcsánka viszont finom, tésztás állag, isteni fokhagymás ízekkel.